Lenzen

Lenzen

Contactlenzen vereisen een goede verzorging en onderhoud. Daarom zijn er enkele belangrijke zaken waarop de drager van contactlenzen goed op moet letten.

Contactlenzen kunnen verzamelplaatsen zijn voor vuil, bacteriën en chemicaliën (zoals haarspray). Ook scheidt het oog zelf vuil af. Al deze schadelijke stoffen kunnen op de lens terecht komen direct na het moment dat u uw lenzen inzet. 


In de meeste gevallen ziet u zelf niet eens dat uw lenzen vuil zijn. Maar u merkt het vaak wel. Een droog gevoel en/of minder draagcomfort is het gevolg. Als u merkt dat u zich als het ware bewust bent van uw lenzen zou het kunnen zijn dat onderhoud nodig is. Dit kunnen namelijk signalen zijn dat uw lenzen vuil zijn. Ook kunnen vuile lenzen ook allerlei soorten ooginfecties veroorzaken. Indien u dit soort klachten blijft houden terwijl u er zeker van bent dat u uw lenzen goed reinigt, bezoek dan altijd uw contactlensspecialist. Misschien is er wel iets anders aan de hand! Wees zuinig op uw ogen.

Laat uw ogen/lenzen ieder half jaar controleren om problemen te voorkomen. U krijgt van ons een herinnering per mail of post.

Richtlijnen

Er zijn speciale vloeistoffen waarmee u uw lenzen goed kunt bewaren en onderhouden. Desondanks zijn er nog enkele belangrijke zaken waar de lensdrager rekening mee moet houden:

  • Voordat u uw lenzen aanraakt dient u uw handen te hebben gewassen en spoel daarna uw handen goed af.
  • Gebruik een tissue of een stofvrije handdoek waarmee u uw handen droogt
  • Let altijd op de houdbaarheidsdatum van lenzenvloeistof e.d. Vloeistoffen e.d. die ouder dan drien maanden zijn dienen weggegooid te worden.
  • Lenzen zijn bedoeld voor gebruik ik de ogen! Stop ze daarom NOOIT in uw mond. De bacterien in uw mondholte worden door de mond goed verdragen maar kunnen schadelijk zijn voor uw ogen.
  • Niet alleen uw lenzen hebben verzorging nodig, de lenshouder ook. Deze kan ook een besmettingsbron zijn. De houder dient dan ook altijd goed afgespoeld te worden na gebruik en laat hem tijdens het drogen gewoon open.
  • Ook uw lenshouder dient regelmatig vervangen te worden.
  • De vloeistof kan makkelijk besmet raken als de punt van de vloeistoffles ergens mee in aanraking komt. Pas er voor op dat dat niet gebeurt.
  • Lenzen zijn bedoeld voor strikt persoonlijk gebruik. Wissel daarom nooit lenzen met andere contactlensdragers. Nog los van het hygienisch aspect zijn geen twee paar ogen hetzelfde. Een lens wordt ook speciaal voor UW ogen gemaakt.
Share by: